Powered By Blogger

четвъртък, 30 юни 2011 г.

10 мита за естествения паркет, които ние можем да опровергаем

10 мита за естествения паркет, които ние можем да опровергаем
(от Интернет: http://www.comfort.bg/bg/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/view/5624.html)

1. Естественият паркет се почиства трудно
Напротив! Голяма част от паркетите, предлагани от нас, са обработени фабрично с олио или лак. По този начин на повърхността на паркета се образува защитен филм, който предпазва дървото от проникване както на замърсяване, така и на течности. Поради тази причина за да почистите каквото и да е замърсяване, е достатъчно да забършете с кърпа. Да, наистина е толкова лесно.

Същият ефект може да се постигне при правилно полагане и завършваща обработка на паркетите, които са доставени необработени. Използването на правилните висококачествени лакове, масла и вакси, както и професионализмът на нашите майстори, осигуряват отличен резултат, за който ние предоставяме 5-годишна гаранция на монтажните дейности.

2. Естественият паркет събира повече прах
Ако изберете паркет от нашите серии с лаково покритие, можете да бъдете сигурни, че прахът вече няма да ви притеснява толкова. Използваните покрития имат антистатични качества и по този начин вашата настилка придобива антиалергични свойства. Достатъчно е само да забършете с влажна кърпа.

3. Естественият паркет се измята лесно
Напълно погрешно твърдение. Разбира се, изключително важно е познаването на дървото и неговото поведение в различна заобикаляща среда. На първо място дървото, използвано като заготовки за нашите паркети, преминава през дълъг процес на естествено изсушаване (2-8 месеца). В процеса на производство се извлича и остатъчната влага, за да се достигнат оптимални стойности от около 9%. За още по голяма устойчивост TAVAR произвежда изключително богата гама от трислойни и двуслойни паркети. Горният слой е от 4 мм благородна дървесина, а долните балансиращи слоеве са от по-евтина дървесина и са положени така, че фибрите им да са взаимно перпендикулярни и кръстосани. Това осигурява контрабаланс, противодействащ на естествената склонност на дървото да придобива форма на банан.

Ние се отнасяме изключително внимателно и към средата, в която ще бъде монтиран вашият паркет. Прецизно измерваме остатъчната влажност на основата и даваме своето мнение за това дали е възможно да се монтира паркет. Препоръчваме и паркетът да престои немонтиран няколко дни в помещението, в което ще бъде положен, за да се изравни неговата влажност с тази на помещението.

4. Естественият паркет се наранява по-лесно
Това отново зависи от няколко фактора – твърдост на дървесния вид, фабричната обработка и покритието. Ние предлагаме паркет от различни дървесни видове с по-голяма или по-малка твърдост, като изборът ви зависи от натовареността на помещението, за което ще бъде предназначен паркетът. За да удовлетворим изискванията и на най-натоварените помещения, ние предлагаме масивен паркет Stepping Floor. Изключително здрава настилка с минимални изисквания за поддръжка. Серията Contract предлага двуслоен паркет със специално лаково покритие срещу надраскване. Вариантите са наистина много и не бихме могли да изброим всички.

5. Естественият паркет не предоставя богат избор на цветове
О, дори не трябваше да си го помисляте! Освен широките естествени цветови вариации, които предлагат различните дървесни видове, ParketSense предлага и няколко серии с допълнително хроматирани паркети, като най-впечатляващо разнообразие е постигнато в серията трислоен паркет Granparquet Basic – над 30 цветови разновидности, перфектно съчетани с естествената красота на дъбовата дървесина.

6. Естественият паркет не предоставя богат избор на размери
Напълно погрешно твърдение. Ние предлагаме наистина изумително разнообразие от размери – дебелина от 10 до 22 мм, широчина от 60 до 300 мм, дължина от 250 до 2900 мм. Това ви дава възможност да изберете най-подходящия размер за всяко помещение.

7. Естественият паркет е само за интериорна употреба
Разбира се най-голямото разнообразие паркети се предлага за интериора, но ние предлагаме и паркет за екстериора, така че дървената настилка няма да ви липсва никъде. За терасата, за двора, за басейна, за всяко място, изложено на атмосферните влияния, можете да използвате един от вариантите декинг – класическия Deck или изключително лесния за монтаж модулен ProntoDeck. При правилна поддръжка те ще останат неподвластни на външните влияния.

8. Естественият паркет се поддържа трудно
Всъщност е точно обратното. Тъй като качественият паркет не задържа замърсявания, той се поддържа наистина лесно. Достатъчно е да се мие с препоръчаните от производителя детергенти и периодично да се освежава с правилните масла или вакси (за олирания паркет). Така вашият паркет винаги ще изглежда прелестно.

9. Лакирането е процес, при който миризмата остава с месеци
Ние използваме лакове на водна основа, които значително намаляват отделянето на летливи вещества (най-често това са разтворители, използвани при традиционните полиуретанови лакове).

10. Естественият паркет е лукс
Ето няколко факта:
Паркетът се цикли 4-5 пъти за 100 г.
При всяко циклене се отнема между 0,2 и 0,6 мм. Това означава, че масивният паркет е на практика вечен, а трислойният може да издържи столетия.
Внасяте в дома си повече естествен материал.
Дървото е "топъл" материал.
Човекът е свързан с дървото от хилядолетия, затова повече дърво в дома означава повече уют.

Все още ли смятате естествения паркет за лукс?
За допълнителна информация: Паркетсенс
17 юни 2011 - Comfort.bg

понеделник, 27 юни 2011 г.

С благодарност към Петър Къчев

Автор: Първолета Л. Кръстева

Съдбата ме срещна с Петър Къчев в началото на 80-те години на миналия век в град Враца - роден град и на двама ни.
Къчев  ме откри в залата по музика, където често учителката ми ме оставяше сама да свиря с часове зададено от нея упражнение.
Един ден, той влезе и ме заведе в ателието по рисуване, което се намираше в същата сграда с часовника на Попското.
По това време той се занимаваше с графика и бе ненадминат  майстор на рисунката прилагаше това си умение в най-различни художествени графични техники - офорт, суха игла, акватинта, литография.
Завършил бе ВТУ "Кирил и Методий", специалност "графика" при проф. Николай Хаджитанев.
Висок, едър, риж, с къдрава коса … приличаше ми на Дядо Мраз от новогодишните картички. Носеше и физиката и душата на този старец.
Притежаваше авангардно мислене и не се боеше от новите похвати.
Увлекателен разказвач. Пленяваше както със спокойната и точна рисунка, така и с разказите свързани с техниките и методите на рисуване, с нестихващата енергия, с необуздано въображение.
Всички деца в ателието пазехме тишина и се стараехме да реализираме простичките му обяснения за сечения, светлосенки, колонни сенки, блясъци, отблясъци …
Оставяше ни да рисуваме, насоките му бяха индивидуални. Беше постоянно до нас.
Лекотата в рисунъка, точността, реализма, предаването на вътрешното му отношение към реалността – това пленяваше всеки, който имаше щастието да го наблюдава как рисува.
Ние рисувахме постановките, които ни подреждаше, а той свои неща – това създаваше творческа атмосфера и те караше да повярваш в изкуството на рисуването, за разлика от това на музиката където постоянно ме навикваха и говореха превзето за Alegro, Bemol, Minor и куп непонятни за десет годишно дете неща.
Къчев обичаше рисуването и тази негова обич грееше от него, заразяваше ни и ни убеждаваше, че то е начин на живот и дава смисъл на живота ни.
В началото рисувах с негови материали – листа, моливи, бои, четки.
Един ден се срещна с майка ми и й обясни, че имам талант да рисувам.
Завърших детската музикална школа. Продължих да посещавам уроците му, завърших основното си образование, приеха ме в Каменоделското училище в село Кунино.
Той ме насърчаваше и се радваше, че поемам по този път.
Благодарих му за всичко, което направи за мен и не спирах – завърших средното си образование, насочих се в областите на дизайна и историята на изкуството.
Годините минаваха, а ние така и не се срещнахме повторно.
Той не спираше да рисува и да обучава други деца след мен - аз „въртях педалите на колелото на живота” и не спирах.
Следях работите, които показваше по изложбите, четях тук-там написаните за него неща в пресата и се гордеех, че съм учила при него.
Не отдавна един ден случайно попаднах на една снимка с него във Facebook на стената на един мой съученик … стаих дъх под редовете написани под снимката, че не е вече сред нас … заболя ме нещо вътре в мен в душата, в мига в който разбрах, че първият Човек, отворил ми вратите към Рисуването  не е вече между нас.
Заплаках … седях сама пред компютъра и плачех … много хора срещнах по житейският си път, но малко като Петър Къчев – Човеци. Такива, които искаха, можеха и оставиха следа в изкуството след себе си благодарение на упоритата си работа за развитие на таланта си да пресъздават реалността в рисунка за хората, такива, които оставяха свои последователи в това нелеко дело на откровеност с реалността.
Благодарна съм на Съдбата, че го познавах. Щастлива съм, че ме въведе в този различен и невероятен свят на изкуството.
Ако бе жив той щеше да навърши 60 години.