Powered By Blogger

петък, 11 ноември 2011 г.

Жумана ел Хусейни

Друго известно име от палестинските творци е на Жумана ел Хусейни. И нейната съдба е близка до съдбата на много творци в изгнание – лутане между ежедневната борба за оцеляване и непреодолимия стремеж да се твори.
Жумана ел Хусейни е родена в Йерусалим през 1932 година и преди бежанската вълна живее в къщата на дядо си. През 1948 г. тя заминава за Бейрут, Ливан, а в момента живее в Париж. През 1950 г. учи живопис, керамика, скулптура.
Ел-Хусейни е художник и скулптор, който е носител на много медали и има множство международни изложби. Тя е и една от най-известните художнички с арабски  произход, работещи в чужбина.
В творбите си тя уковековечава националното наследство на палестинския фолклор, което е застрашено от изчезване. В много от произведенията й има втъкани палестински шевици. „Палестина е моето вдъхновение“ – казва Хусейни.
Ранните й творби се характеризират с рисуването на един съвършен спокоен град, място, в което човек може да си почива като се наслждава на красотата, градът на нейното детство. От картините бликат архитектурни елементи от къщите и сградите на Йерусалим, Яфа и други селища с техните цветя, дървета, покриви и минарета. Те са в широки квадратни рамки, както самата художничка ги нарича „рамки за спомени“.
Изкуството й не се ограничава обаче само с картини и бродерии, но и скулптури и основно дърворезба. С времето и нейното узряване като творец, произведенията й стават по-абстрактни.
Години наред произведенията й са част от Детския фонд към ООН и са отпечатвани на картички на Уницеф. Първата й самостоятелна изложба е през далечната 1965 г. в Лондон.
Повече за различните преиоди от творческия живот на Хусейни можете да прочете на нейния сайт: http://jumanaelhusseini.com/. На сайта има и богата галерия с различните й произведения.
(от Интернет)

Няма коментари:

Публикуване на коментар