Powered By Blogger

петък, 11 ноември 2011 г.

Задружно плетене: За плетенето и нужните пособия


Показаното на снимката е един много добър плетачески арсенал за начинаещ. Забележете, че не е необходимо да имате всички показани неща за да плетете.
Плетенето е стар занаят. При него от една нишка се създава платно /плетиво/, образувано от оплитането на нишката около самата нея.
Една единствена дълга нишка може да образува одеяло или пуловер примерно. Може да бъде използвана в този си вид, разплетена и оплетена на нещо друго.
В това отношение, плетивото един от най-интересните и практични начини да се създава текстил. А преждата и нишката й - един от най-универсалните материали.
Плетенето пък е едно от най-неангажиращите с пособия, пространство и местоположения занимания - малко и мънички пособия, малък обем на всяко изделие и възможност да се дели на отделни сесии. Идеално е за хора отделящи много време в чакане - да пристигнат с влак или самолет някъде, да приключи нечия тренировка или пореден скучен футболен мач и т.н. Може би си мислите, че това е занимание за пасивни и безинтересни хора без занимания и контакти. Всъщност едни от най-интересните хора, които познавам плетат и водят много интересен и динамичен живот. Те ме вдъхновяват.
При създаването на плетивото се използват игли, куки, плетящи устройства или дори машини. Ние ще обърнем внимание на ръчното плетиво и в този малък курс ще покажа как става плетенето на две игли /които аз наричам куки, както ги нарича баба ми, която ме научи когато бях малка/.
С едно кълбо прежда, две куки, малко опит и време можете да създадете много полезни, практични и красиви неща, които да улеснят ежедневието и украсят дома или гардероба ви.
Освен тях има и други малки нещица, които помагат. Все мънички и портативни неща, обикновено съвсем евтини. Споменах колко непретенциозно откъм пособия, място и време е плетенето, но то е и доста евтино занимание.
А ето и какво има на снимката, за тези, които не са запознати с всичко снимано:

Куки

Комплект от две игли - на снимката са два: в сиво с червени ограничители и в оранжево. Размер от 3,5 до 5 е добър първи избор за плетиво, а по-голям ще е още по удобен за да се учите.
Така на речените обръчи - 2 куки, свързани с корда - на снимката са 3: тънък метален в сиво, по-дебел пластмасов в сиво и среден размер бамбукови. Дължината на корадата варира от под 40см до над метър. Универсален размер е #3-5 /това е диаметърът в милиметри/ и дължина 80cm.
Една кука - кука с кукичка на края. Показана е една метална част от стар чорапен комплект. А чорапен комплект не е показан, но ето малко за него:
5 игли /те не са показани/ Използват се за плетене в кръг по спирала, образуващо туба. Като плетивото се разпределя на 3 или 4 игли, а с друга игла се плете. Краищата куки са еднакво заостерни в двата края в днешно време.

Малки помощници

Маркери - малките бели кръгчета в малките торбички.
Безценна помощ при плетене в кръг за създаване на безшевни плетива и при плетене на сложни плетки. Успешно се заместват с
Контрастни конци - показаните лилав конец и бяло кълбце. Конците се използват и в някои други случаи когато се изисква допълнителен конец.
Ножица - тя трябва поне веднъж - в края на всяко плетиво за да отрежите конеца.
Игла с голямо ухо - тя се използва за зачистване на стърчащи конци в началото и края на плетивото и при смяна на конеца, както и за зашиване на отделни части при изделия плетенеи на части.
Топлийки, линия /и правоъгълник/ - използват се да се измери гъстотата на плетивото. Как и защо ще обясня когато заплетем.
Безопасни игли. Помагазт в много случаи по различен начин. Ще обясня когато са ни нужни. За да се научите да плете като начало не са ви нужни, въпреки че вероятно си имате.
Толкова за пособията за начало.
Имате ли прежда и комплект куки - 2 или обръч?
Ако не бързо помолете да ви заемат или си купете.
Започваме!
Всякакви въпроси са добре дошли. Оставете коментар.

Няма коментари:

Публикуване на коментар