Powered By Blogger

четвъртък, 24 ноември 2011 г.

Цветът и образованието в изложбата “Акварел” на проф. Румен Райчев

Цветът и образованието в изложбата “Акварел” на проф. Румен Райчев
Автор: Първолета Л. Кръстева

През зимата на 2008 година имах щастието да бъда поканена от проф. Румен Райчев на една невероятна изложба в Националния културен център “Добри Чинтулов”, ж.к. Дианабат, ул. “Никола Габровски”, Това бе неговата Първа самостоятелна изложба наречена  “Акварел”.
Сред обществеността проф. Румен Райчев е познат като един от авторите на илюстрациите в повечето учебници, от които са учили хората от по-старата генерация.
Той е човекът, който е написал учебника “Структурна комбинаторика” за средните училища по който от десетилетия се обучават кадрите в областите на приложните изкуства в България.
Завършил е “Илюстрация” през 1963 г. в ВИИИ “Н. Павлович”, София, а през 1968 г. “Промишлени форми” – “Комбинаторика” във Варшавската академия за изящни изкуства, Полша. Специализирал е през 1973 г. в Датската кралска академия, Копенхаген. През периода 1964-65 година работи като художник – дизайнер в ЦПЕ, Катедра по електроника. През този период е взел участие в доста разработки, като “Краля на живата лампа” и “Преносима лампа”, “Джобен транзистор” и др.
Всички тук присъстващи знаем, че работи в областите на графичния дизайн и приложните изкуства. Професор е по “Комбинаторика” в Националната художествена академия, Нов български университет, Благоевградския университет “Св. Неофит Рилски”, Варненския свободен университет.
Изложбата, която представи през  2008 г. бе една приятна изненада за столичната общественост.
Тя бе ретроспективна. В нея бе представил свои работи от 90-те години на миналия век до днес. Показа творби от пленери: включително от: село Велчево (Велико Търново), Търговище (Международен пленер), село Ковачевица, село Стрелец (община Горна Оряховица), Ахтопол, Копел (община Габрово). Също така работи от разходки в град Балчик и Калиакра (плажа Калчо).
В някои от своите рисунки ни заведе на приказни места в малко достъпни планински села, в които дивата природа е запазена и е развит селският туризъм,  поради наличието на архитектурни забележителности.
Чистотата на цвета и лекотата на формата в картините от тази изложба разкриха на зрителя Румен Райчев не само като теоретик, но и като един от дуайените в областта на българската живопис в нашето съвремие.
Благост и добро настроение бе показал в играта на светлините и сенките, съвършенството на композициите и баланса във всяка една от работите грабваха зрителското око на момента. Взирайки се във всяка една от творбите, виждаш стъпка по стъпка неговите методични наставления при изграждането на формите с помощта на топлите и студени тонове на цветовете. Поглъща те яснотата в изказа на неговата четка. Чистотата на контраста категорично определя формите. Прозрачността и ефирността на акварелната техника ти показват чрез неговата категорична и точна рисунка мигновената действителност от реалността. Това те респектира и засилва чувството ти на уважение към този творец, който се оказва не само последователен и убедителен в написаното за цвета, но и в рисуването.
Трудно и рядко срещано е съчетанието в исторически план на развитието на таланта на художника с това на писателя, но е възможно и доказано от поредния художник - Румен Райчев.
Развитието на наблюдателността, аналитичния ум, доброто познаване на проблематиката на цвета в исторически аспект и непрестанното правене на експерименти са водещите при изграждането на всяка една от неговите картини, които са представени в тази изложба.
Възможността в една зала да бъдат представени работи на автора от цяло десетилетие дава възможност да се наблюдава развитието и усъвършенстването му във всички споменати по-горе качества през годините. Внимателното съзерцаване на неговите картини поглъща и с академичния начин на рисуване. Заобиколена от тези “вълшебства” осъзнавах, че библиографията, която бе посочил в своите книги той не само бе прочел, но бе и съпреживял с авторите им, и осмислил, и адаптирал към своя начин на приемане на заобикалящата ни действителност. Осъзнах, че това бе проницателен момент, в който усмихнатия и лъчезарен човек, когото познавах от години, човекът, който винаги се отнасяше ведро, топло, сърдечно и шеговито със студентите си ( в т.ч. и аз, когато бях негова студентка) “на един дъх се изкачи” за мен до творци, като Константин Щъркелов, Никола Маринов, като Леонардо, Ван Дайк, Пикасо. Странно и неповторимо е усещането да съзнаваш, че си съвременник на човек, който остава в историята на изкуството с изследванията си в областта на Цвета.
           

           



Снимка 1 проф. Румен Райчев по време на лекция в Нов български университет със студенти от департамент “Дизайн и архитектура”, 2008 г.


Снимка 2 проф. Румен Райчев по време на лекция в Нов български университет със студенти от департамент “Дизайн и архитектура”, 2008 г.


Снимка 3 от изложба “Акварел”, Национален културен център “Добри Чинтулов”, ж.к. “Дианабат”, ул. “Никола Габровски, гр. София, м. ноември – декември 2008 г.



Снимка 4 от изложба “Акварел”, Национален културен център “Добри Чинтулов”, ж.к. “Дианабат”, ул. “Никола Габровски, гр. София, м. ноември – декември 2008 г.


Снимка 5 от изложба “Акварел”, Национален културен център “Добри Чинтулов”, ж.к. “Дианабат”, ул. “Никола Габровски, гр. София, м. ноември – декември 2008 г.


Няма коментари:

Публикуване на коментар