Powered By Blogger

петък, 11 ноември 2011 г.

Как се връзва хижаб?

Косите на жените са покривани почти през цялата история на човечеството с различни средства и по различни причини – и от естетическа гледна точка, и от религиозна и от чисто прагматична – от було през тюрбан и перуки до шапки с чудати форми. Красотата има различни измерения също както културите на народите и това е, което прави светът интересен. Но има ли човек, който да погледне една такава снимка и да не си представи нещо екзотично и мистично, очароващо и непознато?
Хижабът (или хиджаб), както отбелязахме, е елемeнт от ислямското облекло на жената в Близкия Изток. Извън грешната представа, че той всъщност е равнозначен на бурка или никаб (понеже често не се прави разлика меджу тези различни форми на покриването на косата и лицето) и е загрозяващ и скучен, в ислямския свят се развиват множество модни тенденции, в които се следват както различни стилове във връзването на хижаба, така и неизброимо множество от цветови комбинации също както това става при моделирането на дрехи. Далеч не всяка жена разбира се експериментира с различните стилове, но е факт разнообразието, което съществува. Някои религиозни водачи са против разнообразието в хижабите и стиловете им на връзване като смятат, че жените трябва  да се придържат към класическата му форма, която ще видите по-долу и той трябва да бъде в черен цвят въпреки, че никъде цветът не е указан изрично.
Хижабът според предписанията покрива само косата и подбрадичката. И досега обаче в ислямския свят няма единодушно мнение дали останалите видове покриване са религиозно изсикване.
В случай, че ви е интересно, налага ви се или просто искате да експериментирате със себе си на снимките е показан основния начин за връзване на хижаб с описание на последователността. Трябва да се знае, че по-лесно сами да си вържете хижаб, отколкото с помощта на друг.
Стъпка 1
Стъпка 1: Шалът се поставя на главата като двата му края висят на раменете.




Стъпка 2
Стъпка 2: Следвайки контура на лицето двата края на шала се събират плътно под или отстрани на брадичката и се защтипват с безопасна игла или мини щипка за коса.
Стъпка 3
Стъпка 3:  Хваша се краят и се замотава през брадичката към върха на главата.
Стъпка 4: Придърпва се плътно към главата и от другата страна на лицето се захващаотново с безопасна, минищипка за коса или карфица като внимавате да докосвате само плата. Готово! Изглежда сложно на пръв поглед, но с добиването на опит отнема не повече от 2 минути.
Има и друг вид хижаб, който се състои от две части – едната обхваща главата над челото и/или врата, която е от трико, а другата  (шел) е от фина материя и се увива по желан начи с помощта на игли или брошки.

Върху тази тънка част се поставя шалът.
Съществува и трети начин -  по спортен - две готови трикотажни парчета, които се поставят лесно и бързо.

Спортен и бърз начин
На снимката долу е показан начин за връзване, който е лесен и също не изисква брошки или игли. Трябва да се отбележи, че този стил е много близо до стила връзване, характерен за Палестина и Сирия в началото на 20-ти век. И досега възсрастните жени в селата могат да бъдат видяни с този стил.
Този начин се смята за най-модерен в момента.
Ето как от два тънки дълги шала може да се направи плитка.
 
Както казахме независимо от споровете хижабът търпи множество промени и се появяват стилове като Катарски, Малайзийски и т.н. според географските райони и дизайнерите. Тенденциите за 2010 следните според сайта
Хижаб трендс са:
  1. Ярки тонове.
  2. Флорални мотиви.
  3. Аксесоари с камъни (брошки и игли, които можете да поставите навсякъде, за да добавите малко блясък).
  4. Много лилаво във всички нюанси от пастел до тъмно лилаво.
Ако разполагате с Mastercard или Viza и знаете как се пазарува по интернет можете да закупите в PDF вариант на  “ />Книга за връзване на хижаб, в която са описани  13 различни начини с примери (на анаглийски).
Тук можете да видите как дрехите на известни дами от хайлайфа на Запад се приспособяват към арабския стил чрез добавяне на подходящ хижаб и аксесоари.
Любопитно е, че във Финландия млада журналистка си направила експеримент какво е усещането да се носи никаб, покривалото, което скрива и лицето. В крайна сметка според самата нея това не било толкова лошо колкото очаквала.
Популярната египетска актриса Сабрин пък, станала известна с ролята си на египетската певица Ум Калсум, преди няколко години решава сама да сложи хижаб. Скоро след това й се налага да изиграе роля, в която героинята трябва да е с непокрита глава. За да остане вярна на изискванията и  в същото време да изграе ролята, тя намира решение като си поставя перука. Въпреки това е силно критикувана от някои религизони водачи, че взет веднъж изборът за носене на хижаб не е въпрос на настроение. Нейни колежки актриси, взели подобно решение за носене избират или да напуснат сцената или да участват само с  роли, които съвпадат с религиозните им убеждения (на героини с хижаб).
Независимо от критиките, че хижабът винаги е насилствено налаган много млади жени виждат в него символ на своята идентичност, както и защитават този си избор.
С благодарности на:
Линна Недева
Елена Балхас
Ажда Ахмед
Аля Алиева
Милена Иршад
И на още една дама, чието истинско име не знам.
Източници:
Hijab store online с описание на няколко начина (на английски)
Hijab shop (с описание на 3 начина)

Няма коментари:

Публикуване на коментар