Powered By Blogger

петък, 11 ноември 2011 г.

Някои бъдещи архитектурни проекти в арабски страни

Арабските страни също както България или страните в Западна Европа се стремят да подобрят архитектурната си среда и се конкурират в изграждането на уникални модерни сгради и създаването на благоприятна бизнес и културна среда. Това е известно за Дубай, Катар, Абу Даби и другите арабски емирства, но много по-малко се свързва със страни като Сирия, Ливан, Египет, Йемен, Алжир, Либия. За мнозина там не се строи или се строят обикновени сгради. Но всяка от изброените страни се стреми да изгради архитектурни комплекси, които да се превърнат в нейна запазена марка така както са Кулата Биг Бен в Лондон, операта в Сидни и т.н. Строежът на големи архитекртурни проекти се възприема противоречиво. От една страна заради големия ресурс, който изискват и невъзможността средствата да се насочат към подобряване на цялостната архитектурна среда, от друга за мнозина те са символ за модернизацята на арабските страни и неделима част от цивилизования начин на живот. Проектите са предимно за изграждане на обществени сгради и търговски или бизнес центрове, както и в някои случаи като проекта в Сирия Осмата порта за цялостно Сити. Независимо от противоречивото възприемане все повече правителства отделят средства за нови проекти. Някои от тях надхвърлят суми от по 7 милиарда щатски долара. Едни са спонсорирани от самите правителства, други разчитат предимно на частни предприемачи.
Общо за 2010 г. инвестициите в имоти за региона на Близкия Изток и Северна Африка възлизат на стойност от 726 млрд. долара. Според експерти обаче арабският свят и най-вече страни като Египет, в който има серизони проблеми с жилищата в столицата Кайро, където дори гробниците се използват от бездомните вместо жилища, има нужда не от такива бизнес проекти, а от изграждането на по-евтини жилища и съдаването на облекчена данъчна политика при сторежа им, тъй като цените на сегашните често са непосилни за младите семейства. Предоставянето на жилища с ниски разходи е неотложен приоритет в повечето арабски страни. Египет, Алжир и Мароко от дълго време имат държавните схеми за насърчаване на жилища на достъпни цени.
Част от мащабните свръхмодерни проекти са дело на арабски архитекти катро например Каменните кули (Stone towers) в Кайро, Египет, проект, създаден от иракската архитекта със световна слава Заха Хадид, други са спечелени след проведени конкурси от западни фирми.
Предствяме ви някой от тях.
Сирия:
Massar children discovery center
В Дамаск, най-старият все още обитаван град в света, в самото му сърце, както се изразяват архитектурните списания, е изготвен проект за строеж на детски център за обмяна на образователен опит, екзпозиции с образователна цел и пространство за общуване на децата на възраст между 4-14 години. Поректът е част от цялостна програма за образование на правителството, наречена Массар. Сградата е решена в оригинална форма на дамаска роза, в нея ще има разположен изложбен център, библиотека, учебен център и администрация. Структурата му позволява особено улавяне на светлината по начина, по който тя се процежда през листата на розовия цвят. Целта е да се намали силното въздействие на слънцето по тези ширини. Изпълнителите предлагат сграда, в която целите налични водни ресурси се пречистват и се загряват от слънчева енергия. По този начин и използвайки характерните за региона строителни материали фирмата и правителството ще реализират един напълно съвместим с околната среда проект.
Той спечелен от Хеннинг Ларсен Архитекст, датско архитектурно студио. Очаква се да бъде завършен през 2013 г.
В Сирия същевременно отбелязва бум строителството на лускозни къщи, а държавата също строи нови жилищни комплекси в големите градове като Халеб например.
Освен вече пуснатия в строеж проект Jasmine hills, още един проект за лускозно селище е предвиден в Дамаск – това е Damascus hills, наричан още Новият Дамаск. Сторежът трябва да започне през 2011 г. и да осигури за 15 г. 6 5000 жилищни сгради, тип къщи. Проектът ще се простира на 285 хектара и се разработва от най-голямата частна сирийска компания за имоти Bena properties.
В един от незаконните и бедни квартали в Дамаск – Захра, е предвидено събарянето на всички сгради, някои достигащи до 3-4 етажа и застрояването на нов, регулиран жилищен комплекс, в който ще бъдат спазени изискванията за строителство и безопасност.
В Дамаск е изработен план и за играждане на метро, но той се посреща с много съмнения поради древността на града и сградите в старата част, както и руините под тях.
В ход е и проекта за играждане на нов, мащабен зоопарк край Дамаск, който ще бъде разделен тематично на отделни континенти, ще има изкуствени реки, над 1000 маслинови дървета и множество екзотични животни.
Йордания:
Подобна сграда за децата вече има в и в столицата Амман. Това е Национален музей на децата. На сайта на музея има и 3D виртуална разходка. Музеят разполага с детска библиотека и център за информационни технологии, ресторант, зали за събития и изложения, зала за рождени дни, арт студио и музейни експозиции.
Един от бъдещите проекти в Амман е изграждането на цялостен център за култура и изкуства, наречен darat King Abdulla II House of culture and arts.  Конкурсът е спечелен отново от споменатата по-горе иракска архитекта Заха Хадид.
Центърът ще представлява средище за дейността на различните изкуства, като ще включва и Център за сценични изкуства, Амански симфоничен оркестър, Национален институт за музика, Националния оркестър и фолклорни трупи. Ше се представят музикални събития, танцови спектакли и театрални представления, както на местни, така и на международни изкуствоведи.
На площ от 18 800 кв.м ще се намира едно от най-значимите места за предстваления в Амман. В момента на мястото се издига занемарена пет-етажна индустриална сграда, бивша тютюнева фабрика, която ще бъде съборена.
Проектът е част от цялостния план за изграждане на столицата.
Едновременно с това тече и изграждане на комплекс с луксозни вили, апартаменти и хотели в древния град Акаба, наречен Saraya Aqaba. Председателят на Холдинга Saraya е ливанския премиер Саад Харири. Стойността на проекта е за над 1 млрд. долара и той има за цел успешно да съчетае модерността с древната традиция и руини. Към септември 2010 г. сторежът е на етап изграждане на основната електроинсталация и нфрастурктура. Стилът е характерния за региона. Такъв е и сторежът на нови вили около християнският град Маалюля, Сирия.
Площ:                                              634,000 кв.м.
Застроена площ:                      471,000 км.м.
Плажна ивица:                           1.5 km
В Йордания е предвидено е изграждането и на няколко небостъргача, Даун таун и др.
Ливан:
Подобно на добре известният по цял свят проект на Дубай Палмов сотров е изготвен проект такъв да бъде изграден в Ливан – това е изкуствения остров Кедър.
 Кедровият остров има амбиция да предложи на своите жители екзотична, приятна и спокойна обстановка, допълнени с неприкосновеността на личния живот и луксозни услуги, за да се гарантира техния комфорт и удовлетвореност. Той е разделен на 8 зони: зона А, B, C, D, E, F, G, и З. В него ще има над 300 луксозни вили, детски клуб, аква парк, театрален комплекс, хотел, ресторанти, център за гмуркане, музей, тенис корт, здравен и спа център, магазини, детски площадки, пясъчни плажове и др.
Проектът се превръща в своеобразна ябълка на раздора, тъй като среща свои противници, за които неговото изграждане е напълно безсмислено, както и изключително опасно за околната среда и ландшафта. Освен това противниците смятат, че водите по крайбрежието са по-дълбоки от тези в Персийския залив и практиката трудно може да бъде пренесена в Ливан. Други смятат, че Ливан има нужда от него, за да се конкурира с останалите топ дестинации по луксозни имоти. Критиките са и по посока на това, че островът се опитва да конкурира както казахме Палмовия остров в Дубай, но от друга страна това не означава, че той не може да се превърне в ливанска марка. В момента проектът е временно замразен.
Plan Solidier master plan пък включва изграждането на нови сгради, градини, паркове в Бейрут като се запазва изгледът към морето.
Освен този план съществува и такъв към същата програма за цялостно изграждане на центъра на ливанската столица. Неговият срок е фиксиран до 2030 г.
Либия:
В столицата Триполи ще се изгради Медийно и културно Сити в близост до страия град на Триполи. И този проект ще разчита на осигуряването на източници на охлаждане като например мрежа от каменнии сенници, които да филтрират слънчевата светлина чрез умелото съчетаване на открити и сенчести пространства.
Всяка от сградите в проекта има изглед към обособения в средата парк. Проектът е спечелен от Астудио, британска компания.
Tripoli Media & Cultural City Tripoli Media & Cultural City Libya
Предвидено е в Ситито да има опера, театър, музей, библиотека, архив, телевизионни студия, радиостанции, офиси на печатни издания и хотели, училище и жилищен и конгресен център.
Либия, която е важен нов пазар за западните сторителни фирми, планира да похарчи и 8,7 милиарда щатски долара за нови болници, както и за сериозни инвестиции в образованието.
Страната отделя също така голяма част от разходите си за развитието на градовете. Жилищното настаняване и инфраструктура заемат най-голям дял – 7,4 милиарда щатски долара – от $ 19,3 милиарда бюджет за 2010 г.  Същевременно на пазара навлизат и големите международни хотелски вериги.
Алжир:
В страната е на път да се реализира един също противоречив проект – изграждането на нова, огормна по размери джамия, нарежена Гранд Джамия. Височината на нейното минаре ще е 300 м. Локацията е в гр. Мохамадия, в северозападната част на страната.
Строителните работи започват в края на 2009 г.
Договорът е подписан с канадската инженерна фирма Десау-Soprin, която  вече е заетa с няколко проекта в Алжир. Колосалният проект на джамията се смята, че ще отнеме около седемдесет и шест месеца за завършване и ще изисква експертизата на високо специализирани технически и управленски специалисти. Новатая Голямата джамия в Алжир ще бъде на трето място в списъка на най-големите джамии в света, но с минарето со определено ще бъде най-голямата по рода си. На триста м височина, тя ще засенчи всички други минарета в света и ще може да приеме около 120 хиляди поклонници, ще разполага с голямо разнообразие от други съоръжения – красив, зелен парк за отдих и много тревисти площи пръснати из комплекса, луксозен хотел, религиозни сгради, културно средище на науката, търговски център и ресторанти, конферентна зала, лаборатория, амфитеатър, библиотека, класни стаи, оборудвани с мултимедия съоръжения, административни сгради и паркинг за 6000 места и водноизточници. Няколко от етажите на минарето ще бъдат заети от музей, в който ще се проследява цялата история на страната.Така тя ще се превърне и в туристическа дестинация като по този начин ще осигури и съживяване на икономиката в района. Алжир в момента има три исторически джамии: Djamaaел-Djedid, строителството на която започва през 1660 г., Djamaa al-Kebir (Голямата джамия), построен през 11 век, и Ketchaoua, посторена от турците  през 1794 г. Ketchaoua е превърната в катедрала по време на френското колониално господство (1830-1962), но е възстановена след обявяването на независимостта през 1962 г. Да се сравняват обаче тези чудеса не е възможно, тъй като например старата Голямата джамия винаги ще има своята древна красота, докато Новата Голяма джамия ще бъде израз на съвременните технологии и инженерство.
Алжир има хроничен недостиг на жилища в следствие на високите темпове на урбанизация и ръста на населението. Едно изследване показва, че дори и със средно по 220 000нови жилища на година, които да се добавят към жилищния фонд пак ще е налице кумулативен дефицит в размер на 2 милиона бр. жилища до 2015 година.
Египет:
Каменните кули (Stone towers)
The Stone Towers е проект за Бизнес парк, разгърнат на площ от 180 хилядиквадратни метра в Кайро, Египет, който ще комбинира  офис с магазини, ресторанти, както и петзвезден хотел. Кулите включват 550 000 кв. м. над земята и още 600 хиляди кв. м под земята. Дизайнът им е вдъхновен от древноегипетските каменни сгради и монументи и ще съчетават във фасадата си ниши и издатини, които улавят ефектите на светлината и сянката.Формите осигуряват изобилен достъп на светлина до всички етажи.
Заха Хадид заявява: “Радвам се да работя в Кайро. Посещавал съм Египет много пъти и винаги съм бил очарована от математиката и изкуството на арабския свят. При нас винаги проучваме концепциите на геометрията в съответствие с традициите в района“.
Площ: 231134 m²
Хотел: 85500 m²
Кайро експо сити
След представянето на дизайна на египетския министър-председателя д-р Ахмед Назиф, Заха Хадид е одобрена и  за архитект на новото Кайро Експо сити. Нейната компания Заха Хадид Архитекти ще проектира Експо Сити-то заедно със световните инженерни консултанти от Buro Happold.
Това е още едно уникално съоръжение за Кайро – на площ от 450 000 кв. м., ще представлява цял миниград за панаири, изложби и конференции, разположени между центъра на Кайро и летището.
„Това е истински национален проект за Египет“, твърди Шериф Салем, изпълнителен директор на GOIEF (Общи Организиране на международни изложения и панаири). “В момента изложбените зали на Кайро не отговарят на стандартите, изискващи се от страна на международната конферентна и панаирна индустрия. С този изключителен дизайн на Заха Хадид архитекти, Кайро ще бъде сред водещите градове в света за провеждане на конференции и изложения, в състояние да се погрижи за най-голямо разнообразие на събитията. „
Вълнообразните форми на дизайна са вдъхновени от естествения релеф на долината на Нил, обяснява Заха Хадид.
Височината на двете кули отстрани съответно ще бъде 33 и 31 метра.
Йемен
Това, което е уникално в Йемен са неговите сгради от кирпич, някои достигащи до 8 и повече етажа. В град Шибам, извесетн със своите „небостъргачи“ от кирпич  е започнал специален проект за тяхното опазване, подкрепян от правителството – Shibam project. Технологията на създаване на тези сгради е от смесването на кал и слама, древна традиция, характерна за региона на Близкия Изток като изискването е постепенно с всеки един етаж стените да изтъняват, за да може основата да издържи.
Освен това се предвижда изграждането на мост, който да свързва крайбрежията на йемен и на една малко позната арабска държава – Джибути, който проект е много мащабен, тъй като дължината на моста трябва да е 28,5 км. Смята се, че построяването му ще отнеме 15 години. Компанията, която инвеститра в проекта е саудитска, от семейството на Осама бен Ладен – Близкоизточно развитие (MED). Стойността на проекта възлиза на 20милиарда долара, това е един от най-големите инфраструктурни проекти в региона.
Тъй като корените на семейство бен Ладен са в Йемен, това е начин според тях да се преборят с бедността, да се осигури директна връзка между страните, да се транспортира газ, да се свържат страните от Африка с тези от Персийския залив като се избягват заплахите от сомалийските пирати по вода. Освен това така ще се създадат и няклоко стотин хиляди работни места. MED инвестира в него 10 млрд. долара, а останалата част от сумата ще се формира от други компании инвеститори, чрез финансиране по проекти и с подкрепа от финансови институции.
Проектът привлича интерес от страна на западни компании, сред които американските фирми Bechtel и Hewlett-Packard и др.
Йемен, една сравнително бедна арабска държава, е изправена пред вълна от безработица. Този проект ще открие нови възможности.
В столицата Сана е в ход проект и за изграждане на модерен жилищен комплекс, съобразен с цялостаната визия на архитектурата в страната – Ал раян хилс.
Все повече архитектурни бюра и дизайнерски студия се надпреварват да представят своите проекти в арабски страни, допринасяйки с това за ултра нодернизацията на държавите в региона. Същевременно много проекти биват съобразени с цялостната архитектура на градовете, докато други са решени в напълно нов стил. Повече фантастични проекти в арабски страни или на ислямски сгради можете да видите тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар